Μία σημαντική περίοδος για τη ζωή της γυναίκας…

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης


  • 1η επίσκεψη
    • Πλήρες ιστορικό και προσδιορισμός προϋπαρχόντων παραγόντων κινδύνου
    • Μέτρηση βάρους - πίεσης
    • 1ο υπερηχογράφημα κύησης
      • Επιβεβαίωση ενδομήτριας κύησης
      • Απεικόνιση εμβρυϊκού σάκου και εμβρύου
      • Καταγραφή καρδιακών παλμών εμβρύου
    • Λήψη τεστ Παπανικολάου, εάν δεν υπάρχει πρόσφατο
    • Λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού
    • Προγραμματισμός απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων
    • Γενική αίματος
    • Βιοχημικός έλεγχος
    • Έλεγχος πηκτικότητας
    • Πλήρης ιολογικός έλεγχος
    • Έλεγχος θυρεοειδούς
    • Προσδιορισμός ομάδας αίματος
    • Έλεγχος για αιμοσφαιρινοπάθειες
    • Καμπύλη γλυκόζης, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
    • Έλεγχος κυστικής ίνωσης
  • 2η επίσκεψη σε 10-15 ημέρες, για αξιολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων
  • Έως την 32η εβδομάδα, η συχνότητα των επισκέψεων είναι κάθε 4 εβδομάδες
  • Από την 32η έως την 36η κάθε 2 εβδομάδες
  • Από την 36η έως την 40η κάθε εβδομάδα
  • Από την 40η εβδομάδα και έπειτα, η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2 ημέρες, έως την 41η εβδομάδα, οπότε γίνεται πρόκληση τοκετού
  • Η αυχενική διαφάνεια πραγματοποιείται από την 11η έως τις 13+6 εβδομάδες
  • Το υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου πραγματοποιείται από την 20η έως την 23η εβδομάδα
  • Σε κάθε επίσκεψη πραγματοποιείται
    • υπερηχογράφημα του εμβρύου, όπου διαπιστώνεται η φυσιολογική του ανάπτυξη
    • μέτρηση του βάρους της εγκύου
    • μέτρηση της αρτηριακής πίεσης της εγκύου
    • προγραμματισμός των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων μια φορά το μήνα για κυήσεις χαμηλού κινδύνου και συχνότερα εάν απαιτηθεί
    • Από την 28η εβδομάδα και σε κάθε επίσκεψη από εδώ και πέρα, εκτός από το βασικό εμβρυϊκό υπερηχογράφημα, κάνουμε doppler
    • Από την 35η εβδομάδα ξεκινάμε το εμβρυϊκό καρδιοτοκογράφημα
    • Στις 35-37 εβδομάδες επαναλαμβάνουμε την καλλιέργεια κολπικού υγρού

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης?

Για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο 28-30 ημερών, το πρώτο και πιο αξιόπιστο «σύμπτωμα» είναι μια χαμένη περίοδος, αν και πολλές φορές είναι πιθανό στις ημέρες της αναμενόμενης εμμηνορρυσίας να εμφανιστεί μια ήπια κολπική αιμόρροια (αιμορραγίες αρχόμενης κύησης).

Οι πρωινές ναυτίες και οι εμετοί απασχολούν πάνω από τις μισές εγκύους. Οι ναυτίες ξεκινούν συνήθως από την 6η-7η εβδομάδα και υποχωρούν έως τη 16η. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εμετοί είναι αρκετά συχνοί και έντονοι (υπερέμεση της κύησης), οπότε η ιατρική παρέμβαση θεωρείται απαραίτητη.

Συχνό είναι, επίσης, και το αίσθημα της κόπωσης ή ακόμα και της εξουθένωσης στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα τις πρώτες 12 εβδομάδες. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να κάνουν την έγκυο να αισθάνεται κουρασμένη, συναισθηματικά φορτισμένη ή και ευερέθιστη.

Οι αλλαγές στους μαστούς είναι από τα πρώτα σημεία που μπορεί να παρατηρήσει μια έγκυος. Οι μαστοί μεγαλώνουν και γίνονται πιο ευαίσθητοι, όπως πριν από την περίοδο. Οι φλέβες είναι πιο εμφανείς, ενώ οι θηλές σκουραίνουν και μεγαλώνουν.

Η συχνουρία είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που βιώνουν πολλές από τις εγκύους, ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζεται δυσκοιλιότητα. Τα αυξημένα κολπικά υγρά είναι ακόμα ένα σημείο αρχόμενης κύησης.

Από νωρίς στην κύηση είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγκυμονούσες παρατηρούν αυξημένη ένταση στις αισθήσεις τους, καθώς και ότι ορισμένες τροφές που έως τότε ήταν ευχάριστες, πλέον προκαλούν δυσαρέσκεια. Αναμενόμενη είναι η επιθυμία για νέα φαγητά, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση της όσφρησης.

Τι πρέπει να κάνω πριν μείνω έγκυος για να εξασφαλίσω μια υγιή εγκυμοσύνη?

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τρίμηνο πριν την επίτευξη της κύησης. Αυτό σημαίνει πως όταν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να συλλάβετε, είναι σημαντικό να μας επισκεφτείτε για έναν αρχικό έλεγχο.

Εκεί θα καταγράψουμε πλήρως το ιστορικό της μέλλουσας μητέρας, τους προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, φάρμακα που λαμβάνονται κ.τ.λ., και θα προγραμματίσουμε τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις

Στην επίσκεψή σας θα λάβετε τις απαραίτητες διατροφικές οδηγίες, ενώ απαραίτητη είναι η χορήγηση συμπληρώματος φυλλικού οξέος. Η λήψη συστηματικά πολυβιταμινούχων σκευασμάτων πριν ή και κατά τη διάρκεια της κύησης δεν συστήνεται, εκτός και εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη.

Ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στη διακοπή του καπνίσματος, καθώς εμπλέκεται τόσο με υπογονιμότητα, όσο και με διαταραχές στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Τέλος, ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει τη ρύθμιση προϋπάρχουσων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, καθώς και την ανίχνευση ιογενών (ηπατίτιδες, AIDS) και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώω όταν είμαι έγκυος?

Κάθε έγκυος πρέπει να μεριμνά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει όλες τις ζωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, καθώς και μπρόκολο, ενώ από κρέας προτιμούμε το άπαχο, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα.

Εκτός, όμως, από τις απαραίτητες τροφές υπάρχουν και τροφές που οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, σαλμονέλλα ή τοξόπλασμα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγονται τα μη παστεριωμένα τρόφιμα, τα ανεπαρκώς μαγειρεμένα ή προμαγειρεμένα κρέατα, τα ωμά ψάρια, τα μη καλά πλυμένα λαχανικά κ.τ.λ. Η έγκυος πρέπει, επίσης, να αποφεύγει την κατανάλωση συκωτιού, καθώς η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Α μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του εμβρύου.

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, αυτό πρέπει να αποφεύγεται στο 1ο τρίμηνο, ενώ αργότερα να περιορίζεται στο ελάχιστο η χρήση του (1-2 μικρά ποτήρια κρασί την εβδομάδα).

Παρόμοια είναι και η σύσταση για την κατανάλωση καφεΐνης, ιδίως κατά το 1ο τρίμηνο. Αν και οι ανεπιθύμητες δράσεις εμφανίζονται με μεγάλες δόσεις, η τρέχουσα σύσταση αναφέρεται σε κατανάλωση μικρότερη των 200 mg την ημέρα (1-2 κούπες καφέ).

Μπορώ να αθλούμαι κατά την εγκυμοσύνη?

Σε γενικές γραμμές η μέτριας έντασης άσκηση θεωρείται ασφαλής κατά την κύηση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων οι έγκυες θα πρέπει να επικεντρώνονται σε ασκήσεις χωρίς βάρη, καθώς και σε ασκήσεις που δεν απαιτούν μεγάλη ισορροπία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις από την πορεία της κύησης.

Τι μπορώ να κάνω για να απαλύνω τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία και ο εμετός, ο καύσος, οι κράμπες ?

Η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό μπορούν να ξεπεραστούν, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

Η ναυτία και ο εμετός είναι από τα πρώτα και πιο ενοχλητικά συμπτώματα που μπορεί να ταλαιπωρούν μια έγκυο. Συνήθως η ναυτία εμφανίζεται από την 7η - 8η εβδομάδα και εξαφανίζεται μέχρι τις 16-18 εβδομάδες. Οι συστάσεις προς τις εγκύους περιλαμβάνουν:

  • Να σηκώνονται με αργές κινήσεις από το κρεβάτι το πρωί, καθώς οι γρήγορες κινήσεις επιδεινώνουν την αίσθηση της ναυτίας
  • Πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Άφθονη κατανάλωση υγρών
  • Αποφυγή λιπαρών τροφών που δυσκολεύουν την πέψη
  • Η κατανάλωση ginger έχει φανεί ότι μπορεί σε κάποιες γυναίκες να απαλύνει τα συμπτώματα

Σε πιο επίμονες καταστάσεις ο γιατρός θα υποδείξει την απαιτούμενη φαρμακευτική ή μη θεραπεία.

Ξινίλες και οπισθοστερνικός καύσος. Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει λιπαρά ή πικάντικα φαγητά, καθώς και την καφεΐνη. Πρέπει να τρώει μικρότερα γεύματα, δεν ξαπλώνει αμέσως μετά το γεύμα και αποφεύγει να πιει νερό λίγη ώρα πριν και μετά το γεύμα της.

Φαρμακευτική θεραπεία παρέχουμε σε εξαιρετικά επίμονες και ενοχλητικές περιπτώσεις.

Κράμπες. Η τακτική άσκηση, η άφθονη κατανάλωση υγρών και η αποφυγή της ίδιας στάσης του σώματος για πολύ ώρα μπορούν να βοηθήσουν. Το μασάζ και η έκταση των άκρων προσφέρουν, επίσης, ανακούφιση.

Πόσα κιλά πρέπει να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Η ιδανική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πάντα σε συνάρτηση του δείκτη μάζας σώματος πριν την εγκυμοσύνη (BMI).

Ιδανικά για τις ελλιποβαρείς γυναίκες η αύξηση βάρους κυμαίνεται μεταξύ 12,5 και 18 κιλών, για τις φυσιολογικού BMI από 11,5 έως 16 κιλά, και για τις υπέρβαρες από 7 έως 11 κιλά. Για τις παθολογικά παχύσαρκες γυναίκες η κατάλληλη αύξηση σωματικού βάρους περιορίζεται στα 5 έως 9 κιλά.

Μπορώ να καπνίζω όσο είμαι έγκυος?
Η απάντηση είναι σαφής και όχι. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στο έμβρυο είναι πολλές, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να συστήνει ότι το κάπνισμα περιορισμένου αριθμού τσιγάρων μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές.
Πότε θα αρχίσω να καταλαβαίνω το μωρό μου?
Συνήθως τα πρώτα σκιρτήματα του εμβρύου γίνονται αντιληπτά από τις 18-20 εβδομάδες και γίνονται πιο έντονα όσο περνούν οι εβδομάδες.
Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου όσο είμαι έγκυος?
Αν και περιορισμένες, οι μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις βαφές δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά, ενώ από την άλλη η ποσότητα που απορροφάται από το δέρμα είναι μικρή και δεν θεωρείται ότι μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Παρόλα αυτά, η σύσταση προς τις εγκύους είναι η χρήση βαφής να γίνεται τουλάχιστον μετά το 2ο τρίμηνο ή και μετά το 3ο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά στις φυτικές βαφές θεωρούνται ασφαλέστερες σαν εναλλακτική, χωρίς όμως και αυτό να στηρίζεται σε επαρκή στοιχεία.
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για το θηλασμό του μωρού μου?

Τα οφέλη του θηλασμού είναι αναρίθμητα τόσο για το νεογνό, όσο και για τη μέλλουσα μαμά. Ωστόσο, δεν πρόκειται πάντα για μια εύκολη διαδικασία γεγονός που μπορεί να φέρει απογοήτευση στις νέες μητέρες και να τις οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή της προσπάθειας. Ο γιατρός σας (τόσο ο γυναικολόγος και ακόμη περισσότερο ο παιδίατρος) μπορεί να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την έναρξη του θηλασμού. Ακόμη περισσότερη στήριξη θα λάβετε από εξειδικευμένους συμβούλους θηλασμού (ILBCLC) τόσο πριν, όσο και μετά τον τοκετό.

Αν και αρκετά πράγματα δεν θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη, η έγκυος πρέπει να προσπαθήσει να μην ξοδεύει τόσο χρόνο ανησυχώντας. Πάνω απ΄ όλα φροντίστε να ακολουθήσετε τις πιο ασφαλείς για την εγκυμοσύνη συνήθειες, όπως είναι η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση. Συνήθως αυτά είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την υγεία τόσο σε εσάς, όσο και στο μωρό σας.

Διατροφή της εγκύου
  • Οι σημαντικές αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστούν αναγκαία την τροποποίηση των συνηθειών διατροφής της εγκύου, ώστε να αποφεύγει δυσάρεστες και μερικές φορές επικίνδυνες καταστάσεις.
  • Οι πρωινές ναυτίες καθώς και η υπογλυκαιμία, εάν η έγκυος είναι για ώρες νηστική, μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη συχνών, αλλά σε μικρότερη ποσότητα γευμάτων.
  • Η ισορροπημένη διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της μητέρας και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και σε γενικές γραμμές πρέπει να περιλαμβάνει:
    • 50-60% υδατάνθρακες, η κύρια πηγή ενέργειας
    • 20-25% πρωτεΐνες
    • 20-25% λίπος
  • Φυσικά, η δίαιτα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της μητέρας, και στο ιατρείο μας μπορείτε να βρείτε οδηγίες που προσαρμόζονται στις δικές σας ανάγκες.